Pages

Tuesday, 10 May 2011

RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT


Assalammualaikum semua... 
Apa khabar? So far i sehat jer. Cuma sangat busy sebab peperiksaan pertengahan tahun dah bermula.. Today nak share resipi yang sangat sempoi dan mudah. sekejap jer dah siap dan bahan-bahannya pun sangat simple. I buat malam nie sebab esok boleh bawa bekal ke sekolah. So, enjoy people!
source : www.hanamemories.blogspot.com


Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat (i tak guna)
  • 1/2 cawan krim - (i tambah sendiri)
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula -
  • 2 sudu besar butter@marjerin - cairkan (i lupa nak masukkan kikikiki)
  • 31/2 cawan air
  • 1 sudu teh pes kopi
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,krim, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
Selamat mencubaaaaaaaaaaa!!!

0 comments:

Post a Comment