Pages

Sunday, 29 May 2011

Ikan Masak Tauchu

Kali nie nak updet menu ikan pulak. Hubby saya berasal dari perak, so dia tersangat ler suka menu ikan masak tauchu. Oleh sebab dah lama tak buat, so ari nie saya masakkan menu kegemaran incik hubby. Simple tapi sangat sedap :) Selamat mencuba...!!

Bahan-bahan
6 ekor ikan kembung/ikan temenung
2 inci halia muda
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar tauchu
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
4-5 biji cili padi/cabai melaka
garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Basuh ikan dan gaulkan dengan garam kunyit. Kemudian ikan di goreng dan ketepikan.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan juga halia hingga naik bau dan agak garing. Kemudian masukkan tauchu dan biarkan hingga agak kering.
3. Masukkan air asam jawa dan tambah air lagi jika perlu. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan cili padi dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila mendidih, tutup api dan hidangkan bersama nasi putih...

0 comments:

Post a Comment