Pages

Monday, 9 May 2011

Menu hari ini...

Assalammualaikum...
Hai people! How are you? Harap semua sihat ya. Hari nie i sangat fenat sebab kelas pack. Tapi balik ja rumah sempat masak untuk incik hubby. 2 days ago, my kazen ada bagi rebung. So, mai tengok apa yang i buat dengan rebung tue ya.. Enjoy!

Rebung Masak Lemak

Bahan-bahan
300g rebung - incik hubby rendam dengan garam for a few days
1/2kg daging - di rebus dahulu
2 batang serai - diketuk
10 ulas bawang merah - i guna 2 labu bawang besar*
10 biji cili padi *
2 ulas bawang putih*
2 inci kunyit hidup *
1 sudu teh ketumbar*
1 cawan santan + 1 cawan air
2 keping asam gelugor
garam + gula secukup rasa

Cara-cara
1. Kisar halus semua bahan (*).
2. Masukkan semua bahan kisar, serai, asam keping, daging dan santan ke dalam periuk. Masak dengan api yang perlahan hingga mendidih.
3. Masukkan rabung dan biar hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya mengikut citarasa.
4. Apabila sudah emouk dagingnya, bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.

Selamat mencuba!

1 comments:

Cikgu Yus said...

sedap tu aina... pecah ayaq liuq aih..

Post a Comment