Bahan-bahannya:
1 peker serbuk Masak Hitam
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
3-4 sudu besar kicap lemak manis
garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Potong ayam dan cuci bersih. Saya suku perap sekejap ayam dengan limau purut untuk mendapatkan aroma yang wangi.
2. Kisar halus bawang merah, bawang putih dan serai.
3. Perapkan ayam dengan semua bahan dan perisakan dengan garam secukupnya.
4. Saya perap lebih kurang 4 jam.
5. Goreng ayam hingga masak.
Nasi Tumis Serai
Bahan-bahannya:
Beras
1 batang serai
2 helai daun pandan
kulit kayu manis
bunga lawang
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
air secukupnya
minyak untuk menumis
Cara menyediakan:
1. Basuh dan toskan beras. Masak menggunakan rice-cooker seperti biasa.
2. Panaskan minyak dan tumia kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
3. kemudian masukkan serai yang diketuk dan juga daun pandan. Biarkan hingga berbau wangi.
4. Kemudian tuangkan semuanya di dalam rice-cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Sekali sekala kacau rata nasi.
0 comments:
Post a Comment