Ayam Masak Padang
Sumber : Buku Lauk Pauk Malaysia, Singapura, Indonesia by Rubiah Suparman
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong 12 atau lebih)
10 tangkai cili kering
1/2 inci halia
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci kunyit hidup
1 kg santan (saya guna 1/2 tin susu cair)
Garam dan gula secukup rasa
3 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Cara menyediakannya:
1. Siang dan bersihkan ayam
2. Kisar halus halia, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.
3. Serai diketuk
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga garing dan berbau wangi. Masukkan serai dan daun limau purut
5. Masukkan santan. Masukkan ayam (saya goreng ayam dengan garam kunyit dahulu). Jika kuahnya terlalu pekat, masukkan sedikit air.
6. masak hingga ayam empuk dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Nasi Tomato
Sumber : Buku Masakan Popular Malaysia
Bahan-bahannya:
2 sudu besar minyak sapi (saya guna olive oil)
4cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar * 3 bahan ini dikisar halus
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 helai daun pandan
500gm beras
700ml air
100ml susu cair
100ml tomato puri
garam secukupnya
Gajus bakar * 3 bahan ini untuk hiasan
Kismis
Bawang goreng
Cara menyediakannnya:
1. Panaskan minyak sapi. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang sampai wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga garing dan berbau wangi.
3. Masukkan daun pandan dan beras. Gaul selama 3-4 minit.
4. Masukkan pula air, susu, tomato puri dan garam. kacau sekali sekala hingga agak kering.
5. Tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan nasi masak dengan sempurna.
6. Sajikan dengan gajus, kismis dan bawang goreng. (saya masukkan sekali kismis di peringkat no 4 diatas)
0 comments:
Post a Comment