Pages

Saturday 17 September 2011

Sambal Ikan Bilis Tempoyak & Petai

Assalammualaikum...

Entry kali ini adalah menu kami semalam. Hari Khamis ada kawan incik hubby bagi petai. Wahhh syok betul tengok biji petai tue. Besar dan bulat betul. Then teringat pula kat resipi special yang kakak ipar I selalu buat tiap kali kami ke rumah dia. So, meh layan and selamat mencuba ya!


Bahan-bahan:
7 papan petai
3-4 labu bawang merah
Ikan bilis (I tak timbang pun, I guna 2 genggam)
10-12 biji cili padi (ikut selera masing-masing)
3-4 sudu besar tempoyak
2-3 sudu besar minyak masak
Sedikit serbuk kunyit @ 1 inci  kunyit hidup
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakannya:
1. Tumbuk bawang besar, kunyit hidup dan cili padi. Ketepikan dahulu.
2. Rendam ikan bilis dengan air panas hingga lembut. Kemudian tumbuk halus.
3. Panaskan minyak. Tumiskan bawang, kunyit dan cili padi yang ditumbuk. Masak hingga naik bau.
4. Masukkan ikan bilis yang ditumbuk. Kacau rata dan berbau wangi.
5. Masukkan tempoyak dan kacau rata hingga sebati.
6. Perasakan dengan garam dan gulu secukupnya.
7. Sekiranya menggunakan tempoyak manis, masukkan beberapa keping asam gelugor. Tapi jika menggunakan tempoyak masam, tak perlu masukkan asam gelugor.

0 comments:

Post a Comment