Hari nie incik hubby minta I untuk masakkan gulai itik dengan buah betik. Ekceli, I tak berapa pandai nak masak itik tapi nasib baik ler incik hubby dah belikan daging itik yang dah siap packing. So, tak ler I pening macam mana nak potong itik. Nak buat gulai nie, I tanya pakcik google and dapat la resipi dari salah satu blog masakan yang menarik. I minta izin untuk letakkan resipinya ya kak. So, meh layan some pictures and resipi nya ya.. Happy cooking!
Sumber : ana-mutiarahati
Bahan-bahannya:
4-5 ketul daging itik (dikelar sedikit)
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih - serba satu
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah - dihiris
2ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - ditumbuk halus
1 labu bawang besar - ditumbuk halus
2 sudu kerisik
2-3 sudu serbuk kari daging (dicampur dengan halia dan bawang besar yg ditumbuk halus)
1/2 tin susu cair (boleh ditambah atau guna santan)
1 gelas air (secukupnya)
2-3 sudu besar minyak zaitun
1/2 biji betik tua - saiz sederhana
Garam dan gula secekupnya
Cara-caranya:
1. Tumis bwg merah, bwg putih yg dah dihiris, sedikit daun kari, 4 sekawan (kayu manis, pelaga .cengkih n bunga lawang)
2. Tumiskan juga serbuk kari yg dah digaul dgn bwg besar dan halia (yg ditumbuk).
3. Masukkan daging itik. Biar daging itik tu serasi dgn bhn2 tumis.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan buah betik yang telah dipotong.
5. Masukakan sedikit kerisik.
6. Tambahkan air bila nampak kurang.
1. Tumis bwg merah, bwg putih yg dah dihiris, sedikit daun kari, 4 sekawan (kayu manis, pelaga .cengkih n bunga lawang)
2. Tumiskan juga serbuk kari yg dah digaul dgn bwg besar dan halia (yg ditumbuk).
3. Masukkan daging itik. Biar daging itik tu serasi dgn bhn2 tumis.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan buah betik yang telah dipotong.
5. Masukakan sedikit kerisik.
6. Tambahkan air bila nampak kurang.
7. Masukkan susu cair.
8. Apabila betik dan daging itik dah empuk, bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
8. Apabila betik dan daging itik dah empuk, bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment