Pages

Sunday, 25 September 2011

Masak lemak cili api ayam dan kentang

Assalammualaikum... Morning semua..

     Today my friends and I buat pot luck kat tempat kerja. So, i masak 1 lauk yang sangat simple and cepat untuk disediakan. Yesterday, seharian balik ke rumah my parents. Sampai rumah dalam jam 9.30pm then terus siapkan bahan dan masak. Meh layan gambar dan resipinya ya... Enjoy people :)

Bahan-bahannya:
8-10 ketul ayam
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
2 batang serai - diketuk sedikit
2 keping asam gelugor
1/2 tin susu cair
1 cawan air
4 biji ubi kentang - dipotong
1 helai daun kunyit - dicarik-carik
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
1. Tumbuk @ blend cili padi, kunyit hidup, bawang merah dan sedikit garam.
2. Campurkan bahan tumbuk, air, serai, asam gelugur dan kentang ke dalam periuk dan jerang di atas api sederhana.
3. Apabila mendidih, masukkan ayam dan susu cair. Masak hingga ayam empuk. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.
4. Kemudian masukkan daun kunyit dan tutup api.
5. Hidangkan bersama nasi panas..

0 comments:

Post a Comment