Pages

Thursday 23 February 2012

Kuew Teow Daging Halia

Salam & Morning semua...

     Dah sarapan ke semua? Well, hari ini I sangat ler bersemangat untuk mencuba resipi yang baru untuk sarapan dan dijadikan bekalan ke tempat kerja. Actually, azam tahun baru 2012 adalah untuk membawa bekal ke sekolah pada setiap hari. Alhamdulillah, sampai ke hari ini, saya berjaya! Hihihihi...
     So, resipi untuk pagi ini ialah Kuew Teow Daging Halia. Yesterday, incik hubby ke pasar malam and dia belikan sebungkus kuew teow. So, saya mula ler study buku resipi 365 resipi oleh Kak Hanieliza dan resipi ini menjadi pilihan hati... Jadi, mai check it out nooo ^_^

Kuew Teow Daging Halia


1 bungkus kuew teow
200g - 300g daging - saya rebus hingga empuk
2 pokok sawi
4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 - 2 inci halia - ditumbuk
sedikit lada hitam - ditumbuk (jika suka)
2 sudu kicap pekat
2 sudu sos tiram
1-2 sudu madu
garam dan gula secukup rasa

cara:
1. Perapkan daging, bahan yang telah ditumbuk, sos tiram, kicap pekat dan madu sekurang-kurangnya 1 jam.
2. Panaskan minyak dan tumis sedikit bawang putih. Masukkan kuew teow dan goreng seketika. Angkat kuew teow.
3. Panaskan minyak. Tumiskan daging yang diperap. Masukkan sedikit air atau air rebusan daging. Biarkan mendidih.
4. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Masukkan sayur sawi dan biarkan mendidih dan tutup api.
5. Kemudian tuangkan ke atas kuew teow yang telah digoreng.

0 comments:

Post a Comment